6 indrets de Prats de Lluçanès que has de visitar

Vols descobrir Prats de Lluçanès i no saps què visitar? Doncs aquí podràs veure els 6 indrets de Prats de Lluçanès que has de visitar!

És molt fàcil, quan visitem un municipi desconegut, perdre’ns alguns dels indrets més emblemàtics. Això és degut, moltes vegades, a la falta d’indicacions de com arribar-hi i/o a la falta d’informació dels elements patrimonials.

Per aquest motiu, des de COOLTUR Turisme Cultural et mostrarem els que creiem que són els 6 indrets de Prats de Lluçanès que has de visitar!



Els 6 indrets de Prats de Lluçanès que has de visitar

Prats de Lluçanès és el municipi més gran que hi ha a l’altiplà del Lluçanès, una comarca natural que es troba entre les comarques del Bages, el Berguedà i Osona.

Dins del municipi de Prats de Lluçanès hi podràs trobar una gran quantitat d’elements patrimonials de gran valor.

Des de COOLTUR Turisme Cultural hem volgut fer una selecció dels 6 indrets de Prats de Lluçanès que has de visitar. A continuació podràs veure la nostra selecció. Esperem que t’agradi!

Pedra Dreta

 

Pedra DretaTot i que pertany al terme municipal de Lluçà, un dels 6 indrets de Prats de Lluçanès que has de visitar és la Pedra Dreta. Aquest indret es troba situada als afores de Prats de Lluçanès.

Moltes persones han afirmat que la Pedra Dreta és un menhir prehistòric, encara que el més probable és que sigui una fita de terme d’època medieval. De fet, per aquest indret hi passa un dels camins de transhumància que passen pel Lluçanès. Des d’aquest indret podràs gaudir d’unes grans vistes.

La Pedra Dreta està relacionada amb algunes llegendes de Bruixeria. Segons les llegendes, en aquest punt s’hi van celebrar diferents akelarres!

Per cinquagesma es fa una festa en aquest indret. En aquesta festa diferents persones dansen al voltant de la Pedra Dreta, tot recordant els akelarres.

Tot i no estar contrastat, i tenir-ne grans dubtes, hi ha persones que afirmen que aquest monòlit transmet bona energia a les persones que estan al seu voltant!

Cadira d’en Galceran

 

Cadira d’en GalceranLa Cadira d’en Galceran és un altre dels 6 indrets de Prats de Lluçanès que has de visitar. Tot i estar situada a dins del terme municipal de Lluçà, aquest indret es troba al costat de Prats de Lluçanès.

La Cadira d’en Galceran és una formació geològica natural que té forma de cadira. A més, en un dels laterals hi ha un gravat d’un pal i dues esferes que ens pot recordar a un fal·lus!

Aquesta formació geològica porta el nom de Josep Galceran, responsable de l’inici de la primera guerra carlina a Catalunya (1833-40). De fet, s’ha conservat la llegenda que Josep Galceran va morir a la Cadira d’en Galceran el 1840, mentre observava els combats de la Vall de Merlès.

Roc Foradat

 

Roc Foradat - Ruta turística de la Bruixa Napa de Prats de LluçanèsNo molt lluny de la Cadira d’en Galceran hi ha situat el Roc Foradat, un  altre dels 6 indrets de Prats de Lluçanès que has de visitar. Aquest, a més, és un dels indrets més emblemàtics de Prats de Lluçanès.

El Roc Foradat és una pedra de grans dimensions que té un forat a la part central. Val a dir, per això, que antigament tenia més d’un forat. Tot i que creiem que aquest roc era una antiga capella situada al costat de l’antic camí ral, el Roc Foradat està relacionat amb la bruixa Napa de Prats de Lluçanès.

Segons els veïns de Prats de Lluçanès, la bruixa Napa utilitzava el Roc Foradat per a fer-hi els seus conjurs màgics!

La Bruixa Napa és considerada una de les últimes bruixes de Catalunya (la que es considera la última Bruixa de Catalunya és la bruixa Baquiol, de Biosca, executada el 1808) . Aquesta bruixa, que es deia Maria Pujol, va viure a Prats de Lluçanès durant el segle XVIII. El 1766, es va detenir aquesta dona acusada de l’assassinat, i esquarterament, d’una nena de 4 anys.

Un cop detinguda, la bruixa Napa va ser traslladada a Barcelona per ser-hi jutjada. Un cop acabat el judici, se la va penjar a la forca per assassina, no per bruixa. Tot i això, per la gent de Prats de Lluçanès, la Napa era una bruixa, la última bruixa de Prats de Lluçanès.

Sant Andreu de Llanars

 

Església de Sant Andreu de LlanarsUn altre dels 6 indrets de Prats de Lluçanès que has de visitar és l’església de Sant Andreu de Llanars. Aquesta és una petita església romànica, del segle XI, situada als afores de Prats de Lluçanès.

Aquesta és una petita església amb un absis semicircular amb una petita finestra. A més, té un campanar de torre de dos pisos. Al primer pis hi ha finestres d’arc de mig punt, mentre que al segon pis hi ha finestres geminades.

En aquesta església hi va haver durs combats durant la Guerra Civil Espanyola. De fet, al seu cementiri s’hi va trobar una de les fosses comuns de Prats de Lluçanès!

Sant Andreu de Llanars va tenir culte fins a la Guerra Civil Espanyola, quan va ser saquejada. El 2017, al cementiri d’aquesta església, s’hi va exhumar una fossa comú amb quatre persones, de l’exèrcit republicà, enterrades.

Safareig Municipal

 

Safareig Públic de Prats de Lluçanès - Ruta turística del Modernisme a Prats de LluçanèsUna altra dels 6 indrets de Prats de Lluçanès que has de visitar és el Safareig Municipal. Aquest Safareig, una de les joies patrimonials d’aquest municipi, es troba amagat dins del casc urbà.

El Safareig de Prats de Lluçanès té dues piscines. Una de gran a l’interior, i una de petita a l’exterior. La piscina externa era per rentar la roba dels malalts de lepra!

Aquest safareig va ser dissenyat, el 1911, per l’arquitecte Alexandre Soler March, deixeble de Lluís Domènech Muntaner, un dels grans arquitectes modernistes catalans.

Aquest és un edifici molt senzill, de planta rectangular. La coberta del safareig està feta amb grans arcades d’arcs de mig punt, tots ells construïts amb obra vista.

A l’interior de l’edifici hi ha una gran piscina per a poder-hi rentar la roba. A més, a la cantonada sud de la coberta es poden veure els segells de qualitat dels totxos utilitzats per a la construcció d’aquest safareig.

Mare de Déu de Lurdes

 

Mare de Déu de LurdesPer acabar, l’últim dels 6 indrets de Prats de Lluçanès que has de visitar és la Mare de Déu de Lurdes. Aquesta capella corona un petit turó situat als afores de Prats de Lluçanès.

Aquesta va ser la primera capella, de la Península Ibèrica, dedicada a la Mare de Déu de Lurdes. El primer edifici es va construir entre els anys 1881-82, i es va consagrar, el 1885, per Josep Morgades, bisbe de Vic.

Des de la Mare de Déu de Lurdes podràs gaudir d’una de les millors vistes tant del Lluçanès com del Pirineu!

Durant la Guerrra Civil, aquesta capella va ser saquejada i cremada. Un cop acabada la guerra civil, el 1958, es va decidir ampliar aquesta capella. A l’interior de la Mare de Déu de Lurdes hi podràs veure pintures de Ramon Noé i Antoni Cortada.

Com arribar a Prats de Lluçanès

Prats de Lluçanès és un municipi situat al Lluçanès, dins de la comarca d’Osona. Per a poder arribar a aquest municipi es poden utilitzar les carreteres C-62, BV-4401, B-431, B-432.

També podeu arribar a aquest municipi en transport públic. En aquest cas, us recomanem que mireu els horaris de l’autobús abans d’emprendre el vostre viatge!

On Dormir a Prats de Lluçanès

On Menjar a Prats de Lluçanès

Productes Locals i Artesanals de Prats de Lluçanès