/* */
Carregant el mapa, espereu ...

L’Hospital de la Santa Creu està situat entre el carrer Hospital i el carrer del Carme, a la ciutat de Barcelona, just al bell mig del barri del Raval.

Aquest edifici, que actualment és seu de la Biblioteca Nacional de Catalunya, i de l’Escola Massana, es va edificar el 1401. L’objectiu de la construcció d’aquest hospital va ser unificar els diferents hospitals que ja existien a Barcelona (hospital Desvilar o de l’Almoina, hospital d’en Marcús, hospital d’en Colom, hospital Vilar o de Sant Macià, hospital de Santa Eulàlia i hospital de Santa Margarida). L’edifici es va ubicar on antigament hi havia l’hospital d’en Colom.

Tot i que el projecte inicial l’Hospital de la Santa Creu havia de tenir quatre grans naus de dos pisos, aquest projecte no es va efectuar. Sabem, per això, que el 1406 es va construir la nau es, entre el 1406 i el 1509 es va construir la nau nord, i el 1509 es va construir la nau oest. També es va construir un claustre, amb volta de creueria, entre aquestes naus.

El 1444 es va acabar, a més, la construcció d’una església. Aquesta església va ser reformada el segle XVIII amb l’afegit d’una volta nova, i la construcció d’un portal barroc decorat amb la imatge de la Caritat.

Al llarg del temps, es van anar afegit elements a aquest edifici, i al centre del pati, l’antiga cisterna és coberta amb un petit templet coronat per una imatge de pedra de Sant Pau, feta per Lluís Bonifaç el 1689.

Durant la Guerra de Successió Espanyola, en els setges borbònics a Barcelona (1706 i 1713-1714), l’hopsital de la Santa Creu va acollir els ferits, tant del bàndol borbònic com del bàndol austriacista. Tots els ingressos dels soldats ferits van ser registrats en els llibres d’ingrés.

El 1930, l’hospital es va traslladar a un nou edifici, i l’hospital de la Santa Creu va passar a ser seu de la Biblioteca de Catalunya, des de 1931, seu de l’Escola Massana, des de 1935, i seu de l’Institut d’Estudis Catalans des de 1982.