/* */

Les Trinxeres de Santa Llúcia es troben al bosquet de Santa Llúcia, al costat del camí per anar a Santa Eulàlia de Pardines, dins el terme municipal de Prats de Lluçanès. Aquestes trinxeres es troben just per sobre de la carretera que uneix Prats de Lluçanès amb Sant Feliu Sasserra.

A finals de 1938, la Guerra Civil Espanyola havia arribat a Catalunya. Després que l’exèrcit Republicà perdés la batalla de l’Ebre, l’exèrcit franquista va iniciar la Campanya de Catalunya. En aquesta campanya, la intenció de l’exèrcit franquista era ocupar Catalunya, abans de centrar els seus esforços per ocupar València i Madrid.

La campanya d’ocupació a Catalunya, no va ser tant ràpida com la historiografia vol mostrar. L’exèrcit republicà, molt malmès, va plantar una forta resistència per evitar que l’exèrcit franquista avancés. Tot i els esforços, l’exèrcit sublevat va anar ocupant, mica en mica, tot Catalunya.

El 29 de gener de 1939, l’exèrcit Republicà va arribar a Prats de Lluçanès. El seu objectiu era organitzar una linia defensiva per fer front a un imminent atac franquista. Per a defensar aquesta posició, es van crear una gran línia de trinxeres. També es van construir alguns caus de sentinella perdut.

Una de les restes d’aquesta línia defensiva es troba en aquest punt. Aquí hi podem observar un tram de trinxeres excavades directament al terra. Aquesta linia té forma de zig-zag, ja que d’aquesta manera minimitzaven els angles morts. A més, aquestes trinxeres estan situades sobre de l’antic camí per on van entrar part de l’exèrcit franquista. Segons els diaris d’operacions de l’exèrcit franquista, en aquest punt l’exèrcit republicà va aconseguir frenar a l’exèrcit sublevat.

Tot i aquesta línia defensiva, Prats de Lluçanès va ser ocupada, per l’exèrcit franquista, el dia 3 de febrer de 1939, després de dos dies de batalla.