/* */

El Santuari de la Mare de Déu dels Munts, es troba situat al terme municipal de Sant Agustí de Lluçanès. Aquesta església, junt amb l’hostatgeria, estan al capdamunt d’un turó situat al costat de Sant Boi de Lluçanès.

La primera menció d’aquesta església és de l’any 1170. Des d’aquesta menció, aquest edifici ha estat reformat en diferents ocasions. L’actual edifici va ser construït durant l’any 1700, tal i com ens indica la llinda de la porta d’entrada.

L’actual església està formada per una sola nau, amb una coberta feta amb volta de creueria. Al costat esquerra de la façana principal hi ha un campanar de torre, al qual s’hi accedeix des de l’interior de l’església. La porta principal està protegida per un porxo que també comunica amb l’hostatgeria.

Tot i que aquest edifici és de finals del segle XVII, l’element més antic que es conserva en aquesta església és la imatge de la Mare de Déu. Suposem que aquesta imatge és romànica, i va ser confeccionada durant el segle XIII.

Des d’aquesta església, a més, es pot gaudir d’una de les vistes més espectaculars de la Plana de Vic, així com del Pirineu.