Guerra Civil a Prats de Lluçanès (1936-39)

 • COOLTUR – TRINXERES EN POSITIU A PRATS
 • COOLTUR – TRINXERES DE SANT SEBASTIÀ PRATS
 • COOLTUR – TRINXERES BOSQUET SANTA LLÚCIA DE PRATS
 • COOLTUR – SANT VICENÇ DE PRATS
 • COOLTUR – SANT SEBASTIÀ PRATS
 • COOLTUR – PLAÇA U DOCTUBRE PRATS
 • COOLTUR – CASA DE LA VILA PRATS
 • COOLTUR – CAL QUEL PRATS

Des de la creació de la Segona República, a Prats hi va haver un total de 6 alcaldes diferents. Durant al Segona República, i els anys de la Guerra Civil, els diferents Governs van projectar la creació d’unes noves escoles, doncs les que hi havia estaven en un estat deplorable, l’arrendament i creació d’un nou camp de futbol i d’esbarjos per als més menuts (que estava situat al costat de Cal Dama, al costat on actualment hi ha l’escola bressol “La Pitota”), la projecció i creació de la xarxa de clavegueram, etc.

Durant els anys de la Guerra, com la resta de poblacions catalanes i espanyoles que restaven sota la zona republicana, va viure un gran trasbals. Prats va veure com molt del seu jovent marxava del poble, ja fos perquè havien estat mobilitzats per l’exèrcit, perquè traspassaven a l’Espanya Franquista per a lluitar amb les tropes colpistes, o per emigrar i intentar fugir del conflicte bèl·lic. L’ajuntament, a més, va canviar diverses vegades d’alcalde i regidors, ja que molts d’aquests van esser mobilitzats durant la guerra. A més, un gran nombre de refugiats que fugien de la guerra van arribar al poble. Tots aquests anys van ser de penúria, doncs començaven a escassejar certs productes alimentaris, apareixent, ja al 1937, les primeres cartilles de racionament.

La Guerra anava avançant, i el Front de Batalla cada vegada estava més a prop de Prats. Ja a finals de 1939 l’exèrcit Republicà va enviar part de les seves tropes a Prats per a poder fer una línia de fortificacions per combatre l’exèrcit Franquista. L’exèrcit Republicà va oferir dos dies de forta resistència fins que, finalment, el dia 3 de febrer de 1939 Prats era ocupada per les tropes Franquistes.

Des de COOLTUR us proposem un recorregut per Prats de Lluçanès, per a poder descobrir com es va viure a Prats durant els anys de la Guerra, així com per descubrir algunes de les trinxeres que encara es conserven en aquest municipi.

pdftour
trackgoogleearth
trackgps

Prats de Lluçanès és un petit poble, situat a l’Altiplà del Lluçanès, a la Catalunya Central. Documentat des del segle X, actualment aquest municipi ens ofereix un seguit de rutes urbanes, i rurals, amb un paisatge espectacular.

Per a més informació sobre aquest poble: www.pratsdellucanes.cat

Hi ha varies maneres per a poder arribar a aquest poble:

 • Cotxe (carreteres):
  • C-154 (Vic – Gironella)
  • BV-4401  (Navàs – Prats de Lluçanès)
  • B-431 (Calders – Prats de Lluçanès)
  • B-432 (Olost – Prats de Lluçanès)
 • Transport públic

up arrow

42 m

refresh

SI

arrow down

42 m

clock

3.00 H

Distance to travel between two points 64

4.3 KM

HOTELET

Hotel de nova construcció amb 11 habitacions modernes i confortables equipades totes amb bany propi, climatització regulable, TDT i Wifi (connexió gratuïta a Internet).

CAL BAUMER / CAL MUSIC

C/Sant Pere, 24 (Prats de Lluçanès)

tel. (+34)93 850 80 26

www.calmusic.net

CAL BAUMER / CAL MUSIC

Descobreix el Restaurant de cuina de proximitat Cal Baumer, i l’Hostal Rural Cal Music

Som una cansaladeria xarcuteria, que portem mes de 50 anys d’experiència treballant les millors carns de les ramaderies properes

Venem els nostres productes al Taulell del Soler, una carnisseria de Prats de Lluçanès. Oferim tota la carn que produïm, així com llet.

Pastisseria Cal Girvent

C/Major, 33

tel. (+34)93 856 03 99

Pastisseria artesanal i familiar des de l’any 1977. Oferim una gran quantitat de dolços i postres per a tots els gustos.

Fleca Fusté

C/Major, 50

Tel. (+34)93 856 02 84

Forn de pa centenari, situat al vell mig del casc antic del poble i al costat de l’església parroquial de Prats de Lluçanès.

Canya i Teca

Passeig Lluçanès, 13

Tel. (+34)93 856 05 01

Bon servei de bar amb una extensa carta amb gran varietat de productes per a qui vulgui prendre alguna cosa, o bé vulgui fer un mos.

Un bar familiar i senzill on passar una bona estona. Treballem i cuinem perquè et sentis a gust i vulguis tornar.

Buscar Ruta

Troba la teva ruta