/* */

A la Costa de Sant Sebastià, dins del terme municipal de Prats de Lluçanès, hi ha ubicat el Roc Foradat.

El roc foradat és una pedra de grans dimensions, que, actualment, té un forat en la seva part central. Antigament, per això, tenia més d’un forat. Aquest element està situat al costat de l’antic camí ral, i entenem que el forat servia com a capelleta per a ubicar-hi alguna figura, o imatge, d’algun Sant.

El Roc Foradat, per això, està lligat amb la llegenda de la Bruixa Napa. El 1766, es va trobar el cos esquarterat d’una nena de 4 anys, tirat al femer d’una casa del poble. Els veins van creure que la responsable era la, popularment coneguda, Bruixa Napa. Les sospites van quedar confirmades quan, un grup d’homes, van trobar el braç esquerra, i el fetge cuit en sang, de la nena assassinada, dins la casa de la Bruixa Napa.

Un grup d’homes van detenir la Bruixa Napa al Roc Foradat. Segons els veins de Prats, la Bruixa Napa venia al roc Foradat a fer-hi els seus conjurs màgics. Un cop detinguda, la van detenir i la van enviar a Barcelona per ser jutjada. La van acusar per assassinat, i la van penjar a la forca. Per a la gent de Prats de Lluçanès, s’havia acabat amb la bruixeria al poble.