/* */

El Puig de les Tres Creus està situat al costat del Santuari de la Mare de Déu de Rocaprevera, dins el municipi de Torelló.

Segons sembla, el 1686 ja hi havia tres creus de fusta en aquest indret. Aquí s’hi celebrava el trobament de la Santa Creu el 3 de maig. El 1736 es va fer una reparació de les creus, i a principis del segle XX, la creu principal era de fusta, mentre que les creus laterals eren d’obra. Durant el 1913, es va remodelar aquest serrat i es van col·locar les creus que podem observar avui en dia.

La creu central, que és la més gran, és una representació del Calvari, amb Jesús al centre i els dos lladres a cada banda. Les creus actuals són de ferro i tenen una base de pedra picada amb una columna i un capitell poligonal.

Al terra hi ha representada una rosa dels vents que marca la situació dels pobles i cims propers.

En aquest punt s’hi ha conservat una llegenda sobre la Serp dels Comuns. Segons la llegenda, a pocs metres d’aquest indret hi vivia una serp gegant que tenia una gran cabellera d’or. A més, al front del seu crani hi tenia encastat un diamant enorme.

Quan la serp es volia banyar al riu Ter, primer es treia el diamant del seu front per no perdre’l en les aigües del riu Ter. Van ser moltes les persones que van voler apoderar-se d’aquest diamant, però mai ningú ho va aconseguir.

No sabem què se n’ha fet de la Serp dels Comuns, però un dia va desaparèixer. Tot i això, quan bufa el vent de tempesta, entre les bardisses dels comuns, encara s’hi pot escoltar un so metàl·lic, com de cascavells. Diuen que aquest so és el fregadís de la cua de la serpent dels Comuns.