/* */

La Plaça de la Catedral està situada al davant de la Catedral de Barcelona, al barri de Ciutat Vella, al bell mig del centre històric de Barcelona.

En aquesta plaça encara hi podem observar un tram de la muralla romana de Barcelona. Aquesta muralla va ser construïda durant el segle IV dC, i substituïa la muralla que s’havia construït en la fundació de la colònia de Barcino, durant el segle I aC. Al llarg de la Plaça de la Catedral, hi podem observar diverses torres, de planta quadrangular, que formaven part de la muralla romana.

També hi podem observar la Porta Decumana, que es troba situada a la Plaça de la Catedral amb el carrer del Bisbe. Aquesta porta era l’entrada nord – oest a la ciutat romana de Barcino, i està flanquejada per dues torres circulars. En intervencions arqueològiques en aquest punt, s’hi ha trobat les restes de tres portes de costat, dues per a vianants, i la del centre per als carros. Si ens hi fixem bé, a la dreta de l’actual rampa, podem veure, al darrera d’una reixa, les restes d’una d’aquestes portes.

A la torre esquerra, es pot contemplar la última arcada de l’aqüeducte romà. Val a dir, per això, que aquesta arcada no és original, sinó que va ser una reconstrucció feta el 1958. L’entrada original de l’aqüeducte romà seria a on hi ha situada la capella de Sant Roc.