/* */

El Parlament de Catalunya, conegut també com Arsenal de la Ciutadella, està situat al Parc de la Ciutadella de la ciutat de Barcelona.

L’edifici del Parlament de Catalunya apareix després de que l’exèrcit Borbònic guanyés i ocupés la ciutat de Barcelona en la Guerra de Successió Espanyola. Una de les mesures que va prendre les tropes Borbòniques, dirigides pel monarca Felip V, va ser enderrocar part del barri de la Ribera. L’objectiu de les tropes borbòniques era construir una ciutadella militar per a controlar la ciutat de Barcelona. La ciutadella va ser dissenyada per Jorge Próspero de Verboon i van durar entre els anys 1716 i 1748.

Un dels edificis que formaven part de la ciutadella borbònica era l’edifici actual del Parlament de Catalunya. L’edifici del Parlament de Catalunya es va construir entre els anys 1717 i 1727 com a Arsenal.

Després de l’enderrocament de la ciutadella borbònica, el 1869, alguns edificis es van conservar. En el cas del Parlament, el 1889 es va remodelar per a convertir-lo en un Palau Reial. L’arquitecte encarregat d’aquesta remodelació va ser Pere Falqués.

A principis del segle XX, es va destinar aquest edifici com a Museu Municipal d’Art, i l’edifici va ser ampliat amb dues ales laterals que es van inaugurar el 1915.

Aquest edifici no es va convertir en Parlament de Catalunya fins el 1932, després que en la proclamació de la Segona República Espanyola, el president català, Francesc Macià, decidís ubicar-hi el parlament català.

Després de la Guerra Civil Espanyola (1936-39), i durant els primers anys de la dictadura del General Franco, el parlament va ser utilitzat com a caserna militar. El 1945, la caserna militar es va traslladar, i en aquest edifici s’hi va ubicar el Museu d’Art Modern.

Després de la Dictadura Franquista, aquest edifici va ser recuperat per a ubicar-hi el Parlament de Catalunya. La primera sessió d’aquest nou parlament es va dur a terme el 10 d’abril de 1980.