/* */

El Monestir de Santa Maria de Ripoll es troba al centre de Ripoll, a la comarca del Ripollès, i és conegut, popularment, com el Bressol de Catalunya.

Els seus orígens els podem trobar durant l’any 879, de la mà de Guifré el Pelós, en la seva tasca de tornar a cristianitzar el territori recuperat de l’ocupació Àrab, en la seva fundació d’Al-Andalus.

Durant l’època medieval, el monestir va patir diferents reformes d’ampliació. Sota la direcció de l’Abat Oliba, el monestir de Santa Maria de Ripoll es va convertir en un centre religiós i cultural de primer ordre a tot Europa. De fet, al segle XI es va construir un gran temple romànic, d’estil llombard, amb dos campanars bessons. A mitjans del segle XII, es va construir una gran portalada romànica, que encara es pot observar avui en dia.

Amb el pas del temps, el monestir es va anar ampliant i reformant. El punt més negre de la història del monestir, el trobem el 1835, durant la Primera Guerra Carlina.

El 9 d’agost de 1835, el Batalló de Tiradors d’Isabel II es va presentar a Ripoll. Aquestes tropes van acusar als monjos del monestir de ser partidaris carlins, i van saquejar i cremar el monestir durant tres dies. En aquest assalt, dos monjos van ser assassinats, l’arxiu va ser incendiat, i van ser profanades les tombes comtals. El monestir estava molt malmès.

Entre els anys 1850 i 1863, es van realitzar els primers treballs de neteja, consolidació i restauració del monestir. El 1863, es va designar a Elies Rogent, de l’Acadèmia Provincial de Belles Arts de Barcelona, la restauració de l’església. Junt amb Francisco de P. Del Villar i August Font, van decidir restaurar Santa Maria de Ripoll tal i com era al 1032. Aquesta restauració es va inaugurar el dia 1 de Juliol de 1893, i encara la podem gaudir avui en dia.

Durant la Guerra Civil, el comitè de Milícies Antifeixistes de Ripoll, seguint ordres de la Generalitat, van requisar el Monestir de Ripoll. El seu objectiu era poder salvaguardar l’edifici, així com els objectes que hi havia en el seu interior. Malgrat tot, no van poder evitar que el monestir fos saquejat, i que algunes de les seves tombes fossin profanades. Alguns Milicians es pensaven que al Monestir hi havia un arsenal amagat, però aquest no existia.

A finals de la Guerra Civil, el 1938, l’Ajuntament de Ripoll va fer construir un mur davant de la gran portalada Romànica. L’objectiu era evitar que els bombardejos malmetessin aquesta portalada. Gràcies a aquest mur, avui en dia encara podem gaudir d’aquesta majestuosa portalada.

En aquest monestir, a més, s’hi ha conservat alguna llegenda. Segons diuen, al monestir de Ripoll, cada dia a les 12 de la nit els fantasmes que hi habiten surten amb atxes (ciris molt grans) i comencen a resseguir tot l’interior de l’església. Una vegada, un jove es va voler provar a ell mateix, i va decidir passar la nit a l’interior del monestir, per a poder comprovar si realment els fantasmes hi sortien a deambular. Quan va ser el punt de les dotze de la nit, el noi, esporuguit, va poder confirmar com els fantasmes sortien a deambular per l’interior de l’edifici. Encuriosit, els va demanar a on eren abans de néixer, i tots els fantasmes li van respondre que a l’enteniment de Déu. En aquesta monestir es diu que també hi havia la Massa de Sant Benet. Quan algú del monestir ha de morir, es veu que la massa sona tres cops durant tres dies, avisant, d’aquesta manera, a tots els monjos del monestir.