/* */

El Monestir de Santa Maria de Lluçà és un edifici que es troba al centre de Lluçà, just als peus del turó del Castell de Lluçà.

Moltes persones afirmen que l’església de Santa Maria de Lluçà es va fundar el 905, ja que suposadament s’ha conservat el document de consagració d’aquesta església. No obstant això, aquest document de l’any 905 és una falsificació dels segles XII i XIII, i no podem afirmar l’any exacte de la consagració d’aquesta església. Tot i això, podem afirmar que aquesta església ja existia al segle X.

Durant el segle XII, es va fundar, en aquesta església, un monestir canonical regit per la regla de Sant Agustí. Aquesta canònica va existir fins al segle XVI.

L’actual església de Santa Maria de Lluçà és el resultat d’unes reformes fetes durant el segle XV per a reparar un antic edifici del segle XII. Es tracta d’una nau amb un petit creuer, amb un absis central i una absidiola a cada extrem. La coberta de l’església està formada per una volta de canó feta amb pedra. El campanar, de planta quadrada i tres pisos d’alçada, es va construir entre 1581 i 1661 amb estil barroc. L’últim pis del campanar compta amb quatre finestrals per a les campanes, i acaba amb un terrat que té una barana feta amb ferro forjat. La façana principal de l’església també es va refer cap al 1661, modificant el portal però conservant la ferramenta romànica de l’entrada. Cap al 1765, es va contruir la capella del Santíssim Sagrament, al costat del campanar, i es va decorar l’interior de l’església amb motllures de guix seguint un estil barroc.

El claustre es troba adjacent a l’església. Aquest té unes proporcions reduïdes i té una planta irregular. Tot i que originalment aquest claustre comptava amb dos pisos d’alçada, el 1967 es va eliminar el segon pis. El claustre compta amb 18 arcs sostinguts per 22 columnes amb capitells romànics. Els capitells són esculpits amb motius vegetals i de bestiari. A les parets del claustre, hi podem observar dos sarcòfags de pedra dels segles XIII i XIV, així com altres escultures de pedra treballada. Al terra del claustre hi podem veure diferents tombes antropomorfes. Al centre del claustre, hi ha un pou.

En aquest monestir encara s’hi poden observar diverses pintures gòtiques descobertes el 1954. Aquestes pintures, del segle XIV, es trobaven al cor de l’església.

També hi podem observar una reproducció d’una creu d’altar, així com de l’altar romànic del segle XIII. Les obres originals es conserven al museu Episcopal de Vic.