/* */

El Monestir de Sant Pau del Camp està situat al carrer de Sant Pau, 99, al barri del Raval de la ciutat de Barcelona.

Les primeres mencions documentals que tenim de l’actual Monestir de Sant Pau del Camp són de l’any 985, encara que no es va convertir en monestir fins el 1117. No obstant això, la descoberta de la làpida del Comte Guifré Borrell, mort l’any 911, i de dos capitells visigòtics, junt al fet que la ràtzia d’Al-Mansur va ser durant l’any 985, ens fa pensar en l’existència d’un monestir més antic. Fins al segle XIV, aquest monestir es trobava fora de les muralles de Barcelona.

L’edifici és una construcció inspirada en els models romànics llombards del segle XII. És un edifici d’una sola nau, amb tres absis a la capçalera. L’absis central és més gran que els absis laterals. La coberta interior de l’església està feta amb volta de canó rematada per una cúpula octogonal.

A la façana principal hi podem observar la porta flanquejada per dues columnes amb capitells vegetals que daten d’època visigòtica. Al timpà de la porta hi ha les imatges esculpides de Jesucrist flanquejat per Sant Pere i Sant Pau. Als peus de les figures hi ha una inscripció molt malmesa que encara permet llegir els noms dels promotors del monestir. Aquesta imatge es veu completada per les figures dels evangelistes. En aquesta façana, a més, també hi podem observar una decoració d’arcuacions cegues. Aquesta església va ser reformada en diferents ocasions des del segle XIV.

Una de les parts més destacables d’aquest monestir és el claustre de planta quadrada. En aquest claustre hi podem observar diferents arcs lobulats (n’hi ha de tres i de cinc lòbuls) que estan suportats per columnes amb capitells figurats amb motius vegetals, animals fantàstics i imatges relatives al Gènesis. La singularitat d’aquest conjunt, del segle XIII, ha fet que es plantegés una relació amb unes suposades reminiscències musulmanes.

El cenobi del monestir de Sant Pau del Camp va abandonar aquest edifici el 1835. Des de llavors, Sant Pau del Camp va deixar de ser monestir per a convertir-se en una parròquia.