/* */

La Seuva Negra és una fageda que es troba al sud de Santa Maria Savall, entre els termes municipals de Centelles, Castellcir, Balenyà i Sant Martí de Centelles.

Aquest és un bosc d’una gran bellesa i està protegit dins del Pla d’Espais d’Interès Natural. Aquest bosc té una extenció de 110 hectàrees. Un dels punts més emblemàtics d’aquest bosc és la Font de Sauva Negra, una font d’aigües sulfuroses.

S’ha conservat la llegenda dels dimonis de Sauva Negra, una llegenda situada en aquest bosc. Segons la llegenda, fa molts anys, a Balenyà hi havia una casa de pagès amb un amo que tenia molt mal geni, i portava molt mala vida. Aquest home no tenia respecte a Déu ni als Sants. Segons sembla, aquest home, amb alguns amics, anaven a la Sauva Negra, ja que allà hi estaven molt bé.

Aquests homes criaven cavalls, els més ràpids de la Plana de Vic. Quan s’acostava una tempesta, es veu que l’anaven a rebre a la Sauva Negra, i ràpidament, tornaven a casa sense mullar-se pel temporal.

Quan aquest amo va morir, el van anar a enterrar al cementiri de Balenyà. Quan l’enterraven, la gent va sentir el soroll d’unes cadenes i cordes, i tothom es va espantar. El van enterrar, però la terra sagrada no el volia, i aquella nit la terra santa el va desenterrar amb la caixa. La gent del poble, en veure-ho, el van tornar a enterrar, però cada cop que l’enterraven apareixia, l’endemà, a fora de la tomba.

En veure això, van decidir posar el cadàver a sobre d’una mula cega, i van deixar que la mula anés allà a on volgués. Es pensaven que la mula s’aturaria allà on el difunt voldria ser enterrat.

La mula va anar fins al bosc de la Sauva Negra, i es va aturar al mig del bosc. Per art de màgia, les cordes que lligaven el cadaver es van deslligar totes soles, i aquest va caure al terra.

Quan la mula va marxar, van sortir tot de dimonis que es van emportar al difunt sense deixar cap rastre a la terra.