COOLTUR Turisme Cultural - Ripoll - Farga Palau

La indústria de Guerra a Ripoll: la Farga Palau

08/06/2018
Articles, Notícies

Des de COOLTUR Turisme Cultural us expliquem la indústria de Guerra a Ripoll, el cas de la Farga Palau.

Després del cop d’Estat perpetrat entre el 17 i el 19 de Juliol de 1936, el Govern de la Generalitat de Catalunya va crear una xarxa d’indústries de Guerra per poder abastir de material a les persones que lluitaven en defensa de la República. En aquesta xarxa comptava amb 15 fàbriques, disseminades en petits centres de producció per garantir la producció constant de material de Guerra. De fet, la Generalitat va arribar a controlar més de 500 centres de treball.

Sabem que en el cas de Ripoll hi va haver un mínim de 3 indústries de Guerra. Hi havia la fàbrica de la Hispano Suiza, anomenada fàbrica S.A.F. número 9, que comptava amb 73 treballadors, on s’hi construïen motors d’aviació. A més, segons informes d’espionatge franquista, en aquesta també s’hi construïen bombes d’aviació.

També hi havia la fàbrica Casals Germans, coneguda com a fàbrica N. En aquesta s’hi construïen torns per foradar canons balístics. Segons informes de l’exèrcit franquista, en aquesta fàbrica també s’hi feien les carcasses de bombes de mà, de projectils d’artilleria i de bales antitancs.

Per últim, també sabem que a Ripoll també es va utilitzar la farga Palau com a indústria de Guerra. Abans de la guerra, en aquesta farga s’hi fabricaven elements d’aram. Després de l’esclat de la Guerra, es va reconvertir en una indústria de Guerra, i s’hi fabricaven rotllanes de forçament per a projectils balístics.

Durant la Guerra, en aquestes tres indústries s’hi va construir, de forma constant, armament per poder abastir a l’exèrcit de la República del material necessari per a poder defensar la legitimitat del Govern Republicà.

Aquestes indústries eren un objectiu militar, i moltes van ser objectiu dels bombardejos de les forces aèries de l’exèrcit franquista. Ripoll va ser víctima de 4 bombardejos, però malgrat tot, sabem que les indústries de l’Hispano Suiza i de la fàbrica Casals Germans, no es van veure afectades per aquests bombardejos, i van ser recuperades, de forma intacte, per l’exèrcit franquista. En aquest cas, no sabem si la Farga Palau es va veure afectada, o no, pels diferents bombardejos que va rebre Ripoll.