COOLTUR Turisme Cultural. Torre Batriu de Prats de Lluçanès.

La indústria de Guerra a Prats de Lluçanès: La Torre Batriu

28/04/2018
Articles, Notícies

Actualment, aquesta casa és coneguda com a Torre Batriu, encara que durant la dècada dels anys 30, aquesta casa era coneguda com a Cal Xunet o Torre Gertrudis.

Durant la Segona República, en aquesta casa s’hi va viure un petit episodi de revolta ciutadana. Segons sembla, durant l’any 1932, Prats, com en la resta de poblacions catalanes, va viure un greu episodi de sequera. Durant aquest episodi, les rieres que passen pel poble estaven pràcticament seques, i les fonts hi rajava molt poca aigua. Malgrat l’estat de sequera, els propietaris d’aquesta casa continuaven regant el jardí, agafant la poca aigua que transportava la riera de Relats (que passa pel costat d’aquesta casa), i deixant sense aigua les tres fonts de Prats (fonts que servien, en part, per abeurar als animals). Segons sembla, era tanta la indignació dels joves d’aquest municipi, que varies persones del municipi, un dia a la nit, van entrar als jardins d’aquesta casa i el van destrossar com a protesta.

Un cop iniciada la Guerra, aquesta casa va ser requisada per la gent que militava a la UGT de Prats. Desconeixem si els propietaris van fugir per por a ser perseguits, o si bé se’ls va fer fora de la casa.

Com a seu de la UGT, aquesta casa s’hi va habilitar un taller de costura per a confeccionar uniformes per a enviar a les tropes republicanes que estaven lluitant al front de Guerra. Com que el sindicat de la UGT no tenia màquines de cosir per a confeccionar aquests uniformes, aquest sindicat, amb el vist-i-plau de l’ajuntament, va requisar varies màquines de cosir de les dones del poble. La particularitat d’aquestes requises, és que eren de només unes hores. De fet, el sindicat emetia un paper per a cada propietària a qui se li requisava la màquina de cosir, i es garantia que totes les màquines de cosir serien retornades a les seves legítimes propietàries amb el mateix estat de com se les havien trobat.

Així, doncs, en aquesta casa de Prats de Lluçanès s’hi va instal·lar un taller de confecció que correspondria a una indústria de Guerra per poder enviar uniformes a les tropes republicanes que lluitaven al front.

Si voleu saber com es va viure la Guerra Civil a Prats de Lluçanès, premeu aquí.