/* */

L’hospital Xifré és un edifici, d’estil neoclàssic, situat al carrer Riera del Pare Fita, 61, al centre urbà d’Arenys de Mar, a la comarca del Maresme.

Aquest Hospital estava situat, originalment, als afores del municipi, tot i que amb el creixement urbanístic, actualment està situat dins de l’entramat urbà.

L’Hospital Xifré va ser fundat per l’indiano Josep Xifré Casas. L’edifici de l’hospital va ser projectat pels arquitectes Josep Buixareu i Francesc Vila, i va ser construït entre el 1844 i el 1848.

L’edifici de l’Hospital Xifré té una planta en forma de U, amb un aspecte de gran palau senyorial d’estil neoclàssic. De fet, tot l’edifici està decorat amb grans pilastres estirades.

Originalment, aquest Hospital estava decorat amb un gran nombre d’elements escultòrics de Damià Campeny, però, desgraciadament, aquests han desaparegut.

Durant el segle XX, l’edifici de l’Hospital Xifré va ser utilitzat per a ubicar-hi una escola i una residència juvenil, i actualment hi acull diferents serveis municipals, alhora que els seus jardins s’han convertit en un espai públic.

A dins de la capella d’aquest edifici, a més, hi ha el mausoleu de Josep Xifré Casas, obra de l’escultor francès Charles A. Gumery.