Història de la Bruixeria

25/10/2017
Notícies

La Bruixeria, amb mil·lennis d’existència, va patir violentes persecucions a l’Edat Mitjana i sobretot a l’Edat Moderna. Un primer període va tenir lloc els darrers cinquanta anys del segle XV, però la gran persecució sistemàtica es pot datar de 1580 a 1650. Durant aquests setanta anys, almenys 60.000 persones van ser legalment executades a Europa Occidental, víctimes del que ara es coneix com a Processos de Bruixeria.

La majoria d’aquestes víctimes eren dones grans, pobres i analfabetes, que vivien soles. Algunes conservaven saviesa i remeis antics originaris de creences paganes. La major part van ser castigades per iniciativa popular i els processos els van instruir tribunals laics, malgrat que la creença més estesa és la de la intervenció de tribunals religiosos, com la Santa Inquisició.

La persecució de les bruixes a Europa va de la mà de la revolució científica i dels inicis de la societat “capitalista” i moderna, tal i com ho demostra el fet que aquesta persecució només va tenir lloc al País Basc i a Catalunya dins de la Monarquia Hispànica. El procés basc més conegut és el de les bruixes de Zugarramundi, de l’any 1614. A Catalunya la gran onada d’execucions es situa entre 1616 i 1622. Cal remarcar que un factor important en el cas català va ser la profunda crisi alimentària creada, sobretot, per les fortes inundacions de 1617, “L’Any del Diluvi” a moltes cròniques. En el període esmentat, més de 400 bruixes van ser executades a Catalunya pels tribunals civils.

Finalment, van ser les institucions religioses les que van acabar amb aquestes persecucions: El 1619 el jesuïta Pere Gil va redactar un memoràndum per al Rei, on acusava aquests processos judicials per manca de fonaments. El 1622 l’Audiència de Barcelona prohibia la Bruixeria com a delicte castigat amb pena de mort. Finalment, el 1624 el tribunal de la Inquisició de Barcelona va absorbir totes les causes obertes sobre bruixeria i les va declarar nul·les, absolent a totes les persones encausades.

Avui podem afirmar que aquestes persones mortes a la forca, acusades de bruixeria, van ser el cap de turc d’una societat afamada, profundament religiosa i misògina. Els grans beneficiaris econòmics d’aquestes persecucions del segle XVI ser els Notaris, els Lletrats i els Caçadors de Bruixes, que van muntar els Processos Judicials.

Coneix alguns d’aquests processos, o algunes de les llegendes que aquests fets van ocasionar a través de les rutes sobre la BRUIXERIA de COOLTUR Turisme Cultural!