/* */

El Gran Teatre del Liceu està situat a la Rambla de Barcelona, al barri de Ciutat Vella, al centre històric de la ciutat de Barcelona.

Aquest teatre es va construir durant la primera meitat del segle XIX, al lloc a on hi havia hagut el convent dels Trinitaris. En un primer moment, l’arquitecte encarregat de dissenyar aquest teatre va ser Miquel Garriga Roca. Tot i això, el 1846 Joaquim de Gispert va paralitzar la construcció de la façana per a promocionar-ne una dissenyada pel francès Viguié. Aquesta decisió va ser envoltada d’una forta polèmica.

Al llarg de la seva història, aquest edifici es va incendiar el 1861 i el 1994.

A finals del segle XIX, i principis del segle XX, a Barcelona es va viure el període de la Rosa de Foc. Diferents moviments anarquistes van passar a l’acció directe per a la lluita dels drets laborals, i com a contestació de la repressió que rebien per part de les classes privilegiades de la ciutat. En els actes d’acció directe, a Barcelona hi va haver un gran nombre d’atemptats, cosa que va fer que Barcelona es conegués com a Ciutat de les Bombes.

Dins el període de la Rosa del Foc, al Gran Teatre del Liceu hi va haver un atemptat. El 7 de novembre de 1893, durant el segon acte de l’òpera “Guillem Tell”, Santiago Salvador va llençar, des del cinquè pis de butaques, dues bombes a la platea. La primera bomba va causar 20 morts i uns 80 ferits. La segona bomba no va explotar, i es guarda al Museu d’Història. Degut a aquest atemptat, es van detenir a 7 persones, els quals se’ls va condemnar a mort. Entre aquestes persones, es va detenir a Santiago Salvador i sis persones més sense proves.

Segons sembla, Santiago Salvador va perpetrar aquest atemptat com a represàlia de l’afusellament de Paulí Pallàs, autor de l’atemptat contra el general Martínez Campos a la Gran Via.