/* */

El Gorg Negre és un gorg que es troba a la riera del Sorreig, dins del terme municipal de Sobremunt. Podem arribar a aquest gorg des de Sobremunt, Sant Boi de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau o Santa Cecília de Voltregà.

Amagat a la riera del Sorreig hi podem trobar el gorg negre, un paratge natural espectacular. Aquest gorg, a més, compta amb diferents salts d’aigua que en fan un lloc idílic.

S’han conservat unes quantes llegendes situades en aquest indret, ja que la gent de la contrada es pensava que en aquest gorg hi havia un cau de bruixes i bruixots. Aquestes bruixes i bruixots eren els responsables de les pitjors tempestes que assolaven la plana de Vic. Per a crear aquestes tempestes, les bruixes podien utilitzar diferents mètodes. Un d’aquests mètodes era tirar arsènic i plantes al gorg, cosa que creava una reacció química que creava una gran columna de vapor. Amb aquest vapor, es creaven els núvols de tempesta.

Un altre mètode, era fer una foguera al costat del saltant d’aigua. El fum de la foguera s’emportava les gotes d’aigua al cel, i es creaven els núvols de tempesta.

Un altre mètode era picar les aigües del gorg amb una bara de fusta. A mesura que anaven picant l’aigua, les gotes pujaven al cel i es creaven els núvols de tempesta. Un cop creada la tempesta, les bruixes i els bruixots dirigien els núvols allà a on volien.

Una altra llegenda conservada ens parla que el Gorg Negre no té fons. Segons sembla, aquest gorg és una entrada directe a l’infern. Un home va voler comprovar la profunditat del gorg, i per fer-ho va tirar-hi una pedra lligada a una corda. Al cap d’una estona de deixar corda, va sentir una veu que li deia que no trobaria mai el fons. L’home, espantat, va marxar ràpidament.

Una altra llegenda ens diu que en una nit molt negre, un pagès va passar pel costat del gorg i hi va trobar un moltó molt gras i de molt bona presència. Va pensar que algú havia perdut aquell animal, i el va lligar a la cua del seu cavall perquè se’l volia quedar per al seu ramat. Quan van passar pel gorg, el moltó va embogir i es va posar a tirar amb tanta força, que arrossegava al cavall i al pagès cap al gorg. En veure’s en perill, el pagès va tallar la corda amb un ganivet, i el moltó va dir “sort n’has tingut que portaves el ganivet”. Seguidament, el moltó es va tirar al gorg i va desaparèixer en la seva profunditat, i el pagés va marxar ràpidament d’aquell indret.