/* */

El Gorg de la Llana, conegut també com a Gorg del Molí de la Riba, és un gorg que es troba a l’est de Sant Feliu Sasserra, dins del terme municipal d’Oristà. Antigament, en aquest gorg s’hi venia a rentar la llana, cosa que li ha donat el nom que té actualment.

El gorg de la llana és una piscina natural de gran bellesa, i està regat amb les aigües del riu Bassi. A més, aquest gorg compta amb un petit saltant d’aigua.

En aquest punt s’hi conserva una llegenda. Segons la llegenda, en aquest gorg hi vivien unes dones d’aigua, conegudes també com a nimfes o bruixes de màgia blanca. Aquestes no solien fer mai res a ningú, i sempre sortien del seu cau quan era negra nit.

Un dia, a l’estiu, dos temporers van decidir anar-se a banyar, en aquest gorg, un cop acabada la jornada laboral. Per a divertir-se, els dos nois van començar a fer competicions per veure qui aguantava més la respiració. Sense adonar-se’n, el sol es va pondre, i les dones d’aigua van sortir del seu cau.

Quan les dones d’aigua van veure els dos nois, van agafar pel turmell al més guapo, i el van portar cap al fons del gorg. L’amic, en veure que el seu company no sortia, el va començar a buscar. Es va fer negre nit, i el company va posposar la cerca per a l’endemà al matí.

L’endemà al matí, el noi va tornar al gorg de la llana per veure si trobava al seu company. Es pensava que se’l trobaria ofegat, però, per sorpresa seva, se’l va trobar dormint a la llera del gorg.

Resulta que si un home es banyava al gorg de la llana, un cop el sol s’havia post, les dones el tibaven al fons del gorg. Durant aquella nit, les dones utilitzaven a l’home com a objecte sexual, i l’endemà al matí, el deixaven, sa i estalvi, a la llera del gorg.