/* */

Al costat de la Font del Raig, just al costat del camí d’accés al Santuari de la Mare de Déu de Rocaprevera, hi ha la font dels Ocells.

Aquesta font està ornamentada amb un arbre fet amb ferro forjat, i s’hi ha conservat una llegenda.

Actualment, el patró dels infants de Torelló és Sant Fortià. A més, aquest sant també protegeix Torelló de les tempestes i les sequeres. Segons sembla, la devoció a aquest sant es va començar a practicar durant les Creuades. Segons sembla, el 1290, un grup de gent de Torelló va marxar per lluitar en les creuades a Terra Santa. Aquests homes van tenir grans èxits en la Guerra, i el 1298, quan van retornar a Torelló, la gent del poble els va sortir a rebre.

En aquest punt, hi ha dues versions de la llegenda. Una versió ens explica que com a premi de les victòries, aquests homes van portar una urna de cedre amb les relíquies del cos de Sant Fortià. Aquests homes van donar les relíquies a l’església de Sant Feliu, i així tothom les podia venerar.

Una altra versió de la llegenda ens explica que les relíquies de Sant Fortià van ser portades, a Torelló, per una coloma blanca. Aquesta coloma va deixar l’urna al costat de Rocaprevera, al costat d’aquesta font. Un cop va deixar l’urna, les campanes de Rocaprevera van ressonar fins que el rector, i altres clergues, van descobrir l’urna. A més, resulta que allà a on es va aturar el colom, hi van quedar impreses les seves petjades.

Segons sembla, un pagès, en veure el colom, el va voler caçar. En intentar-ho, el pagès va ser cegat per una llum.