/* */

El ferro forjat és una tècnica utilitzada durant mil·lennis. A través del treball del ferro, a altes temperatures, s’ha aconseguit modelar aquest mineral. Amb aquesta tècnica, s’han pogut crear un immens nombre d’objectes, des de reixats fins a escultures.

Cada cop més, per això, hi ha menys ferrers que es dediquin a la forja artística. Per sort, a Alpens encara es conserva aquest ofici.  Pel centre del municipi, hi podem observar un gran nombre d’elements de ferro forjat. La majoria d’aquests elements els va fer Joan Prat, un ferrer que va viure a Alpens entre els segles XIX i XX. Les peces d’aquest ferrer són variades. Hi podem trobar des de reixes, fanals, com estàtues. L’estàtua més simbòlica és el Manelic, un pastor que es troba al bell mig d’Alpens.

A part de les obres de Joan Prat, també hi podem trobar les obres, en ferro forjat, d’Enric Pla Montferrer. En el cas d’Enric Pla, és un forjador que encara està en actiu, i que té el taller al mig d’Alpens.

A més, cada dos anys, el penúltim cap de Setmana de Maig, a Alpens hi ha una Trobada Internacional de Forjadors. En aquesta trobada, s’esculpeix una obra artística conjunta que s’exposa pels carrers d’Alpens.