/* */

L’estació nova de Ferrocarril de Ripoll està situada al sud de Ripoll, al costat del riu Ter, a la comarca del Ripollès.

El ferrocarril va arribar a Ripoll el 1880. La seva arribada tenia un doble objectiu. Per un cantó, es volia connectar els jaciments carbonífers             d’ Ogassa amb les noves indústries de Barcelona. No obstant això, es volia aprofitar la situació geogràfica de Ripoll, per a crear una línia que connectés la xarxa ferroviària catalana amb la francesa. Per aquest motiu es va idear la creació de la coneguda xarxa transpirinenca.

El primer tram de la xarxa transpirinenca es va inaugurar el 1919, i unia Ripoll amb Ribes de Freser. El segon tram, que unia Ribes de Freser amb la Molina, es va inaugurar el 1922. Finalment, el 1929, la línia transpirinenca arribava, ja, a la Tor de Querol.

En el plantejament de la línia transpirinenca, es va decidir construir, el 1885, l’Estació Nova de Ferrocarril de Ripoll. Aquest edifici, d’estil Eclèctic, havia de ser un dels principals punts de servei de la línia transpirinenca. De fet, el 1928 es va aprovar construir una via amb ample Europeu des de Ripoll, però aquest projecte no es va realitzar mai.

Durant la Guerra Civil, aquest edifici va ser utilitzat per a ubicar-hi alguns dels refugiats que arribaven a Ripoll. A més, també va ser un dels objectius militars en el bombardejos de les tropes Franquistes. Un cop acabada la guerra, aquest edifici va quedar abandonat.