/* */

L’església de Santa Maria es troba situada al mig del poble de Folgueroles.

La primera notícia que tenim d’aquesta església és del 1060. Durant el segle XIII es va afegir un atri. Durant el segle XVIII es va construir la façana, d’estil barroc, i el campanar d’espadanya.

L’església és d’una sola nau amb un absis semicircular. Originalment, sembla que comptava amb tres absis, dos dels quals van ser enderrocats i substituits per la sagristia i una capella lateral, al segle XVII.

L’absis conservat  presenta una decoració d’arcuacions cegues entre lesenes, així com tres finestres de doble esqueixada. La nau és coberta amb una volta de canó, i l’absis amb una volta de quart d’esfera.

Durant el segle XVIII es va construir la gran portalada Barroca i el campanar d’espadanya. La portalada d’entrada presenta arcs en degradació de mig punt, amb arquivoltes sostingudes per dues columnes per banda, amb capitells decorats amb motius vegetals i figuratius. A la façana, a més, hi ha tres finestres quadrangulars.

La façana principal acaba amb un campanar d’espadanya de grans dimensions. A més, també hi ha 5 pinacles de pedra, coronats amb una esfera cada un.

Durant la Guerra Civil Espanyola, es va destruir la portalada, així com uns sarcòfags d’estil gòtic que hi havia, i el retaule barroc. Aquesta església, durant la guerra, va ser utilitzada com a garatge. Després de la Guerra, es van fer obres de restauració per restituir les activitats religioses d’aquest edifici.