/* */

L’església de Santa Maria es la parròquia d’Alpens, i es troba al nucli urbà d’aquest petit poble.

Els orígens d’aquesta església, els podem trobar al segle XV. Una de les restes originals, és el campanar, que està fet amb pedres irregulars, lligades amb morter de calç.

Durant la seva història, per això, aquesta església ha patit diferents modificacions. L’edifici que observem avui en dia, es va reedificar el 1708, i presenta un marcat estil barroc. La porta d’entrada a l’església està flanquejada per dos pilars ornamentals, que culminen amb un pinacle cada un. Per sobre de la porta, hi ha una petita capella, actualment sense cap figura.

Per sobre de la porta principal, hi trobem un ull de bou que dona més claror a l’interior de l’edifici. La façana principal, acaba amb un tester curvilini, i amb un pinacle al punt més alt.

Aquesta església va ser cremada durant la primera guerra carlina (1833 – 1840), i es va restaurar entre el 1840 i el 1845. Durant la tercera guerra carlina (1872 – 1876) aquesta església va ser protagonista d’una de les batalles més importants d’aquesta guerra. El 9 de juliol de 1873, en aquest municipi s’hi va produir la famosa Batalla d’Alpens. Aquesta batalla va enfrontar els exèrcits carlí i isabelí i, en aquesta ocasió, l’exèrcit carlí en va sortir victoriós. Segons sembla, des del campanar d’aquesta església es va disparar el tret que va matar al brigader isabelí Josep Cabrinetty.