/* */

L’església de Santa Maria del Catllar es  troba dins del terme municipal de Ripoll. Aquesta església es va construir a l’indret a on hi havia ubicat un antic castell dels comtes de Cerdanya.

Edifici d’una sola nau, cobert amb una volta de canó, aquesta església es va consagrar el dia 1 de gener de 1040 per l’Abat Oliba. Aquesta església va quedar molt malmesa per culpa del terratrèmol de 1428. Degut a aquest terratrèmol, la volta de canó es va haver de tornar a construir. El 1835, aquesta església es va abandonar.

Actualment, podem veure les restes de tres murs, així com l’arrencada de la volta de canó.  Tot i això, s’han conservat algunes llegendes que estan ubicades en aquest indret.

Una llegenda ens explica que algunes persones creien que en l’antic castell del Catllar hi havia una mina que anava fins al monestir de Ripoll. Alguns altres, també deien que en una antiga mina, hi havia enterrada una gerra plena d’unces d’or, encara que aquesta no s’ha trobat mai.

Però segurament, una de les llegendes més interessants, és una que ens parla de la ira de Déu. Segons sembla, dues dones van voler retre penitència a Déu tot pujant de genolls fins a Santa Maria de Catllar. Quan ja estaven a punt d’arribar una de les dones va dir “Si Déu vol arribarem fins a Santa Maria”. L’altra dona, cansada, va respondre “Tant si vol com si no vol”. Quan Déu va sentir això, va fer caure un llamp a sobre la dona que l’havia ofès. Des de llavors, hi ha un túmul de pedres al lloc exacte on el llamp va acabar amb aquella dona que havia ofès a Déu.