/* */

L’església de Santa Eugènia de Relat està situada al costat de la carretera que uneix Sant Feliu Sasserra amb Avinyó, dins del terme municipal d’Avinyó, a la comarca del Bages.

Les primeres mencions documentals de l’església de Santa Eugènia de Relat són del segle X-XI. Aquesta és una església d’una sola nau que, durant el segle XVII, s’hi van obrir diferents capelles laterals. De l’església romànica només se’n conserva el campanar situat a l’angle sud-est de la nau actual. El 1680, sabem que es va construir una nova nau barroca amb capelles laterals, i el 1895 s’hi va afegir la capella del Santíssim. De fet, en aquesta capella s’hi conserven unes pintures murals del segle XVII.

Un dels trets més característics d’aquesta església és el campanar de planta quadrada. Al primer pis hi ha, a tres de les quatre cares, un finestral d’arc de mig punt adovellat. Al segon pis, les finestres són geminades amb petites dovelles que fan l’arc de mig punt. Al tercer pis del campanar, hi ha tres pilars a cada costat.