/* */

L’església de Sant Vicenç de Prats de Lluçanès es troba situada al centre del poble de Prats de Lluçanès.

Aquest edifici va ser construït entre el 1627 i el 1649, després que Prats recuperés les funcions parroquials. Aquell any, es va decidir construir un nou edifici situat a uns 500 metres al nord de la seva antiga ubicació.

Aquesta és una església de grans dimensions, formada per una nau amb capelles laterals. Inicialment, aquesta església estava coberta amb una volta de canó, però aquesta coberta ja no es conserva, ja que va ser destruïda durant la Guerra Civil.

La porta d’entrada és un arc de mig punt de pedra vista, emmarcat per dues pilastres adossades amb un entaulament i un frontó triangular. A sobre de la porta hi ha un petit rosetó. El campanar és de torre i planta quadrada i va ser construït el 1854.

Aquesta església tenia un altar barroc al seu interior, però va ser destruït durant la Guerra Civil. De fet, el 23 de juliol de 1936, amb l’arribada de milicians de fora del municipi, es van treure totes les imatges religioses de l’església, i es van cremar a la Bassa dels Bous. De la Guerra Civil, a més, també es conserven, a la façana est, les restes de forats de bala.

Actualment, el retaule de l’església ha estat ideat per Canals i A. Gras. Aquest retaule, tot i contravenir la bíblia, té la representació de Déu en la seva part més alta. En aquest cas, la representació és d’un home calb amb barba blanca, i que sustenta una bola a la seva mà.