/* */

L’església de Sant Sebastià corona la costa de Sant Sebastià, i està a dos quilòmetres a l’oest del poble de Prats de Lluçanès.

L’edifici original era del segle XVII, que va ser substituït, el 1777, per un nou edifici creat pel rector Antoni Vinyes. No obstant això, aquest edifici s’hi ha anat fet diferents reformes durant el segle XIX.

Es tracta d’una església d’una sola nau amb creuer. La façana principal té una portalada d’arc de mig punt amb pilastres adossades als costats. A sobre de la porta hi ha un nínxol que, segurament, hi tenia la imatge de Sant Sebastià. També hi ha ull de bou, i la façana és coronada per un timpà. A l’esquerra de la façana principal hi ha un petit campanar.

Aquesta església va ser protagonista de diferents combats entre les tropes carlines i liberals durant les tres Guerres Carlines. De fet, durant la tercera Guerra Carlina, el 1875, l’exèrcit liberal va decidir fortificar Sant Sebastià.

Durant la Guerra Civil Espanyola, aquest també va ser un punt important en la història de Prats de Lluçanès. Les tropes franquistes van trencar les línies defensives republicanes en aquest punt. Des d’aquí, van procedir a ocupar Prats de Lluçanès.