/* */

L’església de Sant Pere de Perafita és una església parroquial que es troba al centre del poble de Perafita.

Les primeres notícies que tenim d’aquesta església són de l’any 1074, i és considerada parròquia des de l’any 1121. La única resta de l’edifici romànic és el timpà, que des de l’any 1986 es troba a l’interior de l’església. En aquest timpà hi ha representada una visió teofànica de les Maiestas. Així doncs, encara es pot observar la silueta de sant Mateu, representada per un àngel, sant Marc, representat per un lleó, sant Lluc, representat per un brau, i sant Joan, representat per una àguila.

L’església actual es va construir al segle XVIII, i és un edifici de grans dimensions amb planta rectangular. Aquest edifici és d’una sola nau, amb capelles laterals i un campanar amb planta octogonal.

La façana principal hi ha un gran portal rectangular, a sobre del qual hi ha un relleu d’una creu. La façana, a més, té dos ulls de bou que donen il·luminació a l’interior de l’edifici.

La façana acaba amb un tester arrodonit, a on s’hi poden observar cinc pinacles triangulars amb una bola esfèrica feta de pedra.