/* */

L’església de Sant Pau del Colomer, coneguda també com a Sant Pau de Terrades, és una església romànica situada al costat del mas Colomer, al terme municipal d’Alpens.

Tot i que el mas Terrades ja apareix documentat des del 1074, no trobem menció de l’església fins el 1190. No és coneix com a Sant Pau del Colomer fins el 1600, ja que el nom de Terrades va ser substituït pel de Colomer, un mas que està a 50 metres de l’església.

A l’entrada d’aquesta església hi ha una monumental doble escalinata feta amb pedra. Aquesta escalinata et porta a l’entrada de l’església, que està situada en un porxo sostingut per tres columnes de fust octogonal. L’edifici consta d’una sola nau, amb un absis semicircular, que daten del segle XII.

Durant el segle XIX, s’hi va afegir la sagristia, i es va modificar el petit campanar quadrangular, i s’hi va afegir un ull de bou. Després de la guerra civil, el 1939, es va reformar tot el seu interior, i es va recobrir les pedres amb lloses de pedra lligades amb ciment.

Les pintures que actualment es poden observar a l’absis són obra de Pau Macià i Pons, i es van realitzar el 1947.