/* */

L’Església de Sant Jaume de Fonollet es troba situada al costat del Mas Fonollet, dins del terme municipal de Sant Bartomeu del Grau.

Tot i que l’edifici es pot remontar al segle XI, la primera menció documental és de l’any 1257. L’actual església no ha estat molt alterada al llarg de la història, i un dels canvis destacables va ser el canvi d’ubicació de la porta d’entrada, efectuat durant el segle XII.

L’església de Sant Jaume és d’una sola nau, coberta per una volta de canó, i reforçada per un arc toral, i comunica amb l’absis amb un arc presbiteral.  A l’absis, hi ha una finestra de doble esqueixada. A més, a l’exterior de l’absis hi ha una decoració feta amb un fris d’arcuacions cegues.

A la paret oest, hi ha una finestra amb forma de creu. Al capdamunt d’aquesta façana, hi ha un campanar d’espadanya, reconvertit en un campanar cobert de planta quadrada, a manera de petit comunidor.  De fet, en aquest campanar, el capellà hi deia diferents conjurs per evitar les tempestes creades per la Bruixeria.

La porta principal, es troba al costat de la façana principal. Durant el segle XII, hi va haver un canvi en l’ubicació del portal, ja que aquest es trobava, en un principi, al mur nord. En aquesta porta, encara hi podem observar el ferrovellat medieval.