/* */

L’església de Sant Francesc s’hi Moria, d’estil romànic, està situada a la Carretera de Roda, km 3,5, als afores de la ciutat de Vic, a la comarca d’Osona.

La primera menció documental de l’església de Sant Francesc s’hi Moria és de l’any 1244. Aquesta església, per això, va ser totalment destruïda durant la Guerra Civil Espanyola, i el 1946 es va començar la seva restauració.

L’església de Sant Francesc s’hi Moria és d’una única nau, amb un absis semicircular. Adossat a l’edifici hi ha un campanar de torre de planta quadrada, amb una planta baixa i dos pisos. Aquest campanar és acabat amb merlets, i els murs són decorats amb arcs cecs, faixes llombardes i decoracions de serra. A més, també hi ha finestres geminades.

A la façana principal hi ha la porta d’entrada d’arc de mig punt, emmarcada per columnes amb capitells. A sobre de la porta hi ha finestres geminades. Tota l’església té una decoració d’estil llombard, amb arquets cecs.

Hi ha una llegenda, que va escriure Mossèn Cinto Verdaguer, sobre l’origen del nom d’aquesta església. Segons la llegenda, Sant Francesc d’Assis va visitar Osona el 1225. El pla a on hi ha situada aquesta església era conegut com el pla d’Almoina, i en aquest indret Sant Francesc d’Assis s’hi va desmaiar. Gràcies a un pagès que li va donar aigua del seu pou, Sant Francesc d’Assis es va recuperar. Anys més tard, l’ordre dels franciscans hi van construir la capella que va prendre el nom de Sant Francesc s’hi Moria.