/* */

L’església de Sant Esteve està situada dins l’entremat urbà de Tavèrnoles, municipi de la comarca d’Osona.

Aquesta església va ser construïda pels vescomtes d’Osona el 1069. Aquesta església va ser reformada i ampliada el 1728, any en què es van construir diferents capelles laterals, i es va obrir una nova porta d’entrada.

Aquesta església és d’una sola nau coberta amb volta de canó reforçada per dos arcs torals, i un absis semicircular amb tres finestres de doble esqueixada. Encara s’hi pot observar la porta romànica d’entrada, que està tapiada, i tenia un arc de mig punt.

A l’exterior hi podem observar una decoració romànica de tipus llombard, amb arcs i finestres cegues entre lesenes, i dents de serra.

L’actual porta d’entrada és de forma rectangular, i està emmarcada per unes formes sinuoses. A sobre de la porta hi ha un òcul, i el capcer de la porta acaba amb forma triangular. Damunt del portal hi ha inscripció que diu “1728 STEPHANUS VIDIT COELOS APERTOS VIDIT: E INTROVIT HOMO CVCOL”.

A prop de l’absis hi ha adosat un esvelt campanar de torre, de planta quadrada i que sobresurt dos pisos de l’alçada de la nau. En aquest campanar encara hi podem veure quatre finestres geminades amb columna de capitell mensuliforme a cada pis. També hi ha una decoració d’estil llombard, amb arquets, lesenes, cantoneres i fris de dents de serra.