/* */

L’església de Sant Bartomeu es troba al nucli urbà de Sant Bartomeu del Grau. Aquesta església és fruit del trasllat, que es va efectuar, durant el segle XVIII, de l’antiga església parroquial.

L’edifici actual va ser projectat pels germans Joan i Jose Font, de Manlleu, entre els anys 1780 i 1787. De base quadrada, podem destacar la façana principal d’aquest edifici. L’entrada està precedida per una escalinata lateral. L’edifici està format per tres naus, separades per arcs formers de mig punt que descansen en pilars quadrats resseguits per pilastres d’escàs relleu. Totes les naus estan cobertes amb volta de canó amb llunetes sobre arcs torals de mig punt.

La gran porta d’entrada està flanquejada per un arc rebaixat amb dues columnes que barregen l’estil barroc amb el neoclàssic.  Al damunt de la porta d’entrada, hi ha un escut amb la data inicial de la seva construcció, el 1780.

Per sobre de la porta, hi ha una capella amb una estàtua esculturada. Al damunt d’aquesta capella, hi ha un gran ull de bou que dona claror a l’interior de l’edifici. La façana principal acaba amb un tester curvilini que és resseguit amb teules. A la part principal, a més, s’erigeix un pinacle de pedra.

A un lateral, hi podem observar la torre del campanar que acaba amb terrassa d’estil neoclàssic. En aquest campanar encara s’hi conserven dues magnífiques campanes, la Bartomeua i la Maria.