/* */

L’església de Sant Andreu està situada al costat de la Bassa Petita, dins del terme municipal de Castellcir, a la comarca del Moianès.

La primera menció documental que tenim d’aquesta església és de l’any 1032, i es va dedicar als apòstols Andreu, Jaume i Joan. Durant el segle XVII va ser reformada.

Aquesta església és de planta basilical de tres naus, i tres absis. De la capçalera original encara es conserva l’absidiola circular del costat nord, la qual té arcuacions cegues entre lesenes de tipus llombard. L’absis central és de planta rectangular, i l’absidiola del costat sud ha quedat amagada amb la construcció de l’actual sagristia. Les naus són cobertes amb volta de canó.

A l’interior hi ha un cor sustentat per columnes amb capitells esculpits. Sembla que aquest cor formava part d’un antic atri romànic.

Hi ha una llegenda sobre la ubicació d’aquesta església. Segons sembla, el senyor de Castellcir va decidir construir aquesta església en un punt que no es veiés des del castell de la Popa. Va decidir fer-ho així perquè, segons sembla, el senyor del castell va assassinar l’antic capellà de Castellcir.