/* */

L’església de Sant Andreu de Llanars es troba al costat de la masia la Vila de Llanars, dins del terme municipal de Prats de Lluçanès.

Tot i que el lloc de Llanars apareix documentat l’any 997, l’església no apareix mencionada fins l’any 1034. Aquesta església va mantenir el culte fins a la Guerra Civil (1936-39).

Aquesta església té una nau amb un absis semicircular. La nau és coberta amb una volta de canó de perfil apuntat, i l’absis té una volta de quart d’esfera. La porta d’entrada es troba al lateral sud de l’església, i s’obre mitjançant un arc de mig punt. En aquest mur, també hi ha una finestra de doble esqueixada, igual com la que hi ha a l’absis. La il·luminació es completa amb una finestra, en forma de creu, que hi ha a la façana oest.

A la façana oest, a més, també hi ha un campanar de torre, amb planta quadrangular, i amb una coberta de teula a dues aigües. El campanar està dividit en dos nivells de finestres. El nivell inferior, té quatre grans finestres amb arc de mig punt. El nivell superior té quatre finestres geminades, mig partides per columnetes amb capitells troncopiramidals.

Al juliol de 1936, durant la Guerra Civil, aquest edifici va ser saquejat i cremat, i en va perdre el culte.

Durant el 2017, en la segona campanya, promoguda per la Generalitat de Catalunya, d’exhumacions de fosses comuns de la Guerra Civil, es va localitzar, dins el cementiri d’aquesta església, una fossa comú amb quatre individus.