/* */

L’església de la Pietat està situada a la Plaça de la Pietat, al costat del Temple Romà, al centre urbà de Vic, a la comarca d’Osona.

L’església de la Pietat està situada en un indret on, segons la tradició, el 1050 s’hi van trobar les relíquies de Sant Llucià i de Sant Marcià. En aquest indret, al segle XII s’hi va construir l’església de Sant Sadurní. Durant el segle XV, la família dels Montcada va decidir reformar l’església, ja que aquesta havia quedat malmesa pels terratrèmols. Ja des del 1454, l’església es va dedicar a la Mare de Déu de la Pietat. L’actual edifici va començar a ser construït el 1630, i la gran façana barroca va ser construïda el 1664 per l’arquitecte Josep Morató.

L’església de la Pietat està formada per una gran nau amb capelles laterals. La nau està dividida en sis trams diferents, i a sota el reracor hi ha un arc quatripartit. També hi ha diferents capelles laterals, i cada tram està marcat per arcs d’estuc.

El què més crida l’atenció, d’aquesta església, és la façana principal. La porta principal està flanquejada per dos parells de columnes que estan adossades al mur, i que estan assentades al damunt d’un pedestal on hi ha l’escut de Vic. Els capitells d’aquestes columnes són corintis, i al damunt hi ha un fris amb àngels i volutes esculpides. A sobre de la porta d’entrada, hi ha una fornícula a on hi ha la imatge de la Pietat.

A sobre de la porta d’entrada hi ha un ull de bou amb vitralls geomètrics i decoracions al voltant. A més, la façana acaba amb volutes i pinacles triangulars, a les parts laterals, així com un frontó triangular trencat, a la part central.

En aquesta façana també hi ha inscrit, amb lletres vermelles, “ROMA”, encara que l’estat d’aquesta inscripció està, cada vegada més, més deteriorat.