/* */

L’Església de la Mare de Déu de l’Ajuda, coneguda també com església de Sant Fruitós, Santa Maria de les Dones o Verge de la Bona Sort, es troba al peu de la serralada del Puigsagordi, dins el terme municipal de Balenyà.

La primera menció que tenim d’aquesta església és de l’any 955, encara que no va tenir funcions parroquials fins l’any 1031. Es creu que aquesta església va ser el nucli antic de Balenyà.

Aquesta església està adossada a la casa de l’antiga rectoria. Al davant de l’església, hi ha el clos de l’antic cementiri i del comunidor. Tot i tenir els origens romànics, al llarg de la història s’ha anat modificant aquest edifici, i actualment hi podem observar una barreja d’estils arquitectònics.

Podem observar restes de l’edifici romànic en part de la façana externa, on hi podem observar una decoració d’arcuacions cegues d’estil llobmard. També es conserva part del campanar romànic original, amb bandes de tipus llombard i finestres geminades.

En aquest edifici també hi podem observar elements gòtics, com l’últim pis del campanar, igual que l’absis poligonal que va substituir a l’absis romànic.

El 1654, en la Guerra del Francés, aquesta església va ser saquejada i cremada per les tropes franceses. Es va decidir reparar l’església, i s’hi van afegir quatre capelles laterals, així com la construcció de la capella fonda. La capella fonda és d’estil barroc, gairebé rococó, i hi podem observar motllures fines, angles arrodonits, un absis semicircular i una coberta amb cúpula semiesfèrica.

La façana principal també és barroca, i hi podem observar un portal amb pedra tallada amb relleus.

A l’interior de l’església hi podem observar unes pintures, d’estil modernista, que decoren l’altar major. Aquestes pintures van ser fetes per Joan Rifà a la segona meitat del segle XX.