/* */

El Vilar de Sant Boi és una gran casa pairal que es troba a Sant Boi de Lluçanès.

Aquest mas ja apareix documentat des del segle XIII. Tot i això, l’edifici actual és de 1735, i les galeries adjacents  són de l’any 1777. El Vilar és un gran casal de cos quadrat amb una torre al mig. Hi ha diferents elements destacats d’aquest mas, com l’entrada neoclàssica, així com uns carots amb motius animals que es troben a la teulada de la façana principal.

A la dreta del mas hi ha adossades dues galeries porxades amb arcs carpanells rebaixats que comuniquen amb una petita torre quadrada.

Durant les guerres carlines, aquesta casa va ser usada per alts càrrecs dels exèrcits liberal i carlí, com per exemple el Comte d’Espanya, o l’infant Alfons, germà de Carles VII. A més, durant la tercera guerra carlina, en aquest mas s’hi va establir una gran impremta i el Palau d’Intendència de Catalunya, des d’on es controlava tots els successos de la guerra carlina.

En aquesta casa, a més, s’hi ha conservat una llegenda. Segons la llegenda, fa molts i molts anys, en aquesta casa hi vivia un follet. El follet era un ser entremaliat que li agradava molt la neteja i l’ordre. Tenia les mans foradades, i era el malson dels que vivien al Vilar de Sant Boi. Cada nit, el Follet entrava a la casa pel forat del pany de la porta, o per sota les portes o per les escletxes de les finestres. Un cop a dins de la casa, sempre vigilava que la taula estigués ben parada, els plats nets, la llar escombrada i que tot estigués endreçat. També anava a veure el rebost, per comprovar que no es malbaratés res. Si trobava alguna cosa que no li agradava, pujava a les habitacions de les criades i no les deixava dormir. El follet, a més, també era molt amic dels animals, i després de repassar la casa, anava a les quadres i pentinava les crineres dels cavalls i de les mules.

El follet era un problema pels habitants del Vilar, i van intentar fer-lo fora diverses vegades. Per a fer-lo fugir, les criades escampaven gra al terra de la cuina, ja que el Follet no el podia recollir perquè tenia les mans foradades. Però tots els intents eren inútils. Desesperats, els habitants del Vilar van decidir canviar de casa, però tot i així, el follet els seguia allà a on anaven.

No sabem si el Follet encara hi continua anant cada nit, o si bé aquest es va cansar i va buscar una altra casa.