/* */

La fàbrica del Sucre està situada al Carrer de l’Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, als afores del centre urbà de la ciutat de Vic.

Aquesta fàbrica va ser construïda, a finals del segle XIX, per una societat de Saragossa que volia produir sucre a través de la remolatxa. Aquest negoci va ser improductiu, i ben aviat s’hi va establir una fàbrica que produïa pots de sopa. Al llarg de la seva història, diferents indústries s’hi han establert, i actualment és la seu del Consell Comarcal d’Osona.

Aquest edifici és de planta rectangular, i té una planta baixa i dos pisos. Està construït amb obra vista i, al llarg de les seves façanes, hi podem observar diferents relleus. Totes les obertures són d’arc rebaixat.

A pocs metres de l’edifici, encara hi podem observar una gran xemeneia relacionada amb la fàbrica.

Algunes persones diuen que el nom de Sucre se li va donar perquè a la teulada hi ha elements de rajola vidriada.

Durant la Guerra Civil Espanyola, el Govern de la Generalitat va crear una densa xarxa d’indústries de Guerra. A Vic hi havia la indústria denominada SAF-24, i suposadament estava situada a l’edifici del Sucre.

En aquest edifici s’hi va establir una fàbrica d’avions caces Polikarpov I-15, popularment coneguts com avions “Mosca”. En un primer moment, al Sucre es muntaven les ales del darrera dels avions, però ràpidament també s’hi feia la col·locació de motors i finalment, es feia la construcció completa dels avions “Mosca”.

Durant els quatre bombardejos aeris que va patir la ciutat de Vic al final de la guerra Civil, l’edifici del Sucre va ser un dels principals objectius. Quan les tropes franquistes van ocupar la ciutat de Vic l’1 de febrer de 1939, les tropes franquistes van recuperar sis avions preparats per volar, dotze avions en procés de muntatge i seixanta motors d’avió.