/* */

El Castell de Sant Llorenç del Munt, conegut també com a Castell dels Cerdans, es troba situat al Parc Natural de les Guilleries – Savassona, dins del terme municipal de Sant Julià de Vilatorta.

La primera notícia que tenim d’aquest castell és de l’any 884. Durant el segle XI s’hi va fundar un monestir benedictí dedicat a Sant Llorenç. Amb la creació del monestir, una part del castell va passar a ser dependències monacals.

El Castell de Sant Llorenç del Munt va ser resconstruit durant el segle XX.

S’ha conservat una llegenda relacionada en aquest castell. Segons la llegenda, en època medieval, al castell hi vivien uns frares. Eren de la mateixa ordre que els frares que vivien a Casserres. La comunitat de Sant Llorenç malvivia amb lo poc que podien conrear, però els seus membres eren molt intel·ligents.

Segons sembla, aquesta comunitat es va enamistar amb el rei català, doncs aquest no feia cas a les seves peticions. La tensió entre el rei català i la comunitat de frares era molt gran, i un dia els frares van decidir segrestar al rei.

Quan el rei va ser alliberat del seu segrest, va dictar una ordre per clausurar el monestir de Sant Llorenç. També va voler fer presoners a tots els frares que hi vivien. L’alcalde de Folgueroles va rebre l’ordre escrita, però com que no sabia llegir, va demanar als frares que la llegissin en veu alta. Evidentment, els frares es van inventar una història i, enganyant a l’alcalde, el van fer tornar a Folgueroles. Aquella nit, els frares van fugir de Sant Llorenç.

Com que el rei no tenia notícies de l’alcalde de Folgueroles, es va posar en contacte amb aquest, i va descobrir que tots els frares havien fugit. Des d’aquell moment, tothom que volgués ostentar el càrrec d’alcalde, havia d’acreditar que sabia llegir i escriure.