/* */

El castell de Lluçà es troba al terme municipal de Lluçà, i corona un turó que porta el seu nom. Actualment, només es conserven algunes restes de l’antic castell. Des d’aquest punt, es tenen unes grans vistes tant del Pirineu, com de l’Altiplà del Lluçanès.

Les primeres notícies documentals que tenim d’aquest castell són del segle X, encara que suposem que anteriorment ja hi havia alguna construcció defensiva. Actualment, per això, les restes visibles del castell de Lluçà són dels segles XIII-XIV. Aquestes restes estan formades per un mur, així com les restes de dues cavalleries. Al costat de les restes del Castell de Lluçà, també hi podem observar la capella circular de Sant Vicenç de Lluçà.

En aquest castell s’hi ha conservat una llegenda. Segons la llegenda, en la creació d’Al-andalus, els àrabs havien conquerit el castell de Lluçà. El senyor del castell, ansiós de poder recuperar el seu castell, va dir que donaria totes les seves possessions a qui fos capaç de fer fora els àrabs del castell. La notícia va córrer com la pólvora, i molts dels veïns van intentar recuperar el castell, però tots van fracassar.

La promesa del senyor de Lluçà va arribar a oïdes d’en Miralles, un jove pastor de la casa de Miralles. Aquest jove va tenir la idea de posar esquelles, esquellics, borrombes i picarols a les seves ovelles, així com col·locar teies enceses a les banyes de les seves cabres. Un cop ho va tenir tot fet, va fer pujar el seu ramat, al castell, en plena nit. Els àrabs, en veure les torxes enceses i en sentir el soroll de les esquelles, espantats, van abandonar el castell, ja que es pensaven que un gran exèrcit es dirigia cap allà.

El senyor de Lluçà va recuperar el castell, i tots els habitants de Lluçà es van reunir al castell per veure com el senyor del castell complia la seva promesa. El senyor del castell va fer pujar al Miralles al punt més alt del castell i li va dir “Miralles, tot el que veigues haies”. Acte seguit, el senyor de Lluçà va treure un ganivet del seu cinturó i va arrencar els ulls al pobre Miralles. Des de llavors, tots els veïns quan es creuaven amb el Miralles li deien “Miralles, tot el que veigues haies”.