/* */

El Castell de Bellpuig, conegut també com a Castell dels Moros, està situat al costat del parc de les Set Fonts, a Sant Julià de Vilatorta.

El Castell de Bellpuig és una casa forta dels segles XII i XIII. Actualment, es conserven les restes de l’antic castell, formades per dos murs del segle XII. De les restes, podem observar la presència de diferents forats, que servirien per a posar-hi les bastides. També podem observar l’arrencada d’una volta de canó.  La planta d’aquest castell s’adaptaria a l’orografia de la zona on està situat.

Encara es conserva una llegenda del Castell de Bellpuig. Segons la llegenda, durant l’Alta Edat Mitjana, aquest castell va ser ocupat per l’exèrcit àrab. A més, en aquest castell hi havia una mina que anava des del Pla de la Quintana fins al castell. Aquesta mina permetia, als ocupants del castell, poder sobreviure a qualsevol setge, ja que des d’aquesta mina podien anar a buscar aliment i aigua.

Segons sembla, el cabdill àrab que ocupava el castell estava enamorat d’una princesa àrab anomenada Fàtima. Per desgràcia per al cabdill, aquesta princesa no li feia cas, ja que s’havia enamorat de l’hereu cristià de Can Badosa. Quan el cabdill àrab va saber això, enfadat pel rebuig de la princesa, va decidir tancar-la a la presó del castell.

Quan l’hereu de Can Badosa es va assabentar que havien tancat a la seva enamorada a la presó, va decidir construir una altra mina que anés des de casa seva fins al castell. Van passar molts dies fins que va poder aconseguir alliberar a la seva enamorada de la presó del castell.

Quan el cabdill àrab va conèixer la notícia que la princesa havia estat alliberada, va ordenar perseguir i capturar als dos enamorats. Per sort pels enamorats, aquests ja es trobaven ben lluny de Sant Julià i dels homes del cabdill àrab.