/* */

La Casa de la Ciutat forma part de l’Ajuntament de Barcelona. La façana de la Casa de la Ciutat està situada al carrer Ciutat, al costat de la plaça Sant Jaume, al centre històric de la ciutat de Barcelona.

En aquest punt, hi podem observar la façana més antiga, d’estil gòtic, de l’actual Ajuntament de Barcelona. Aquesta façana, era la façana principal de la Casa de la Ciutat de Barcelona.

Els orígens de la Casa de la Ciutat els hem de trobar lligats al Consell de Cent, durant el segle XIV.

Aquesta façana va ser construïda el 1399, i el responsable de l’obra va ser Arnau Bargués. Val a dir, per això, que aquesta façana es va veure modificada durant el segle XIX, quan es van realitzar les obres per a la construcció de l’actual façana principal a la plaça Sant Jaume. En aquestes obres, es va estar a punt de destruir la façana gòtica de l’Ajuntament de Barcelona. A través de les protestes realitzades per la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, i de l’Acadèmia de les Bones Lletres de Barcelona, es va decidir conservar la façana, encara que aquesta va quedar mutilada. Degut a aquestes reformes, va desaparèixer un dels vitralls que flanquejaven la porta principal. A més, la porta principal va quedar desplaçada a la dreta.

Durant la Guerra de Successió Espanyola, i com era tradició en cas de setge, es va penjar la bandera de Santa Eulàlia de les finestres de la Casa de la Ciutat, seu del Consell de Cent. Aquesta bandera només es va despenjar en tres ocasions. La primera va ser el 26 de gener de 1641, en la Batalla de Montjuïc. La segona va ser el 1706, en una altra batalla a Montjuïc. L’última vegada que es va despenjar, va ser durant el setge de Barcelona l’11 de setembre de 1714. En aquesta ocasió, la bandera va ser portada pel conseller en cap, Rafael Casanova, que va resultar ferit durant el combat.