/* */

Can Mata és una masia que està situada al costat de l’església de Sant Pere de Les Preses, a la comarca de la Garrotxa.

Les primeres notícies documentals que tenim de Can Mata són de l’any 971, i era la casa dels antics terratinents i batlles de Les Preses. No obstant això, l’edifici actual és dels segles XVII i XVIII. Durant el segle XIX, Can Mata va ser la residència de notaris, procuradors i generals carlins.

Can Mata és un edifici molt allargat. A la façana principal hi ha un portal adovellat, i finestres de pedra treballada. També hi ha una galeria i un passadís que uneix l’edifici a través d’unes arcades.

Durant la Guerra Civil Espanyola, entre els anys 1937 i 1938, a Can Mata s’hi va establir l’Estat Major del Camp d’Aviació que hi havia al costat de Les Preses. A més, durant la primavera de 1938, també s’hi va establir, a Can Mata, els comendaments de la XVª Brigada Internacional.

Un dels personatges il·lustres que va estar a Can Mata, va ser el comissari polític Josif Broz. Josif Broz va ser més conegut, durant la Segona Guerra Mundial, com a Mariscal Tito, que va presidir Iugoslàvia fins el 1980.

En total, durant la Guerra Civil Espanyola, Can Mata va acollir un centenar de persones, entre oficials, aviadors i militars “camuflats” (membres de la secció especial). Tots aquests militars no mantenien cap contacte amb la població civil de Les Preses.