/* */

El Camí Ramader està situat al nord de la Torre dels Soldats, dins del terme municipal d’Avinyó, a la comarca del Bages.

El Camí Ramader forma part d’un dels grans camins ramaders de Catalunya. Concretament, forma part del Camí Ramader Central, conegut també com a Camí de Marina, que uneix la comarca del Penedès amb Castellar de N’Hug.

Antigament, aquests camins eren utilitzats pels grangers de Catalunya, en la transhumància. Cada estiu, diferents ramaders de Catalunya portaven els seus ramats a les muntanyes pirinenques per aprofitar les pastures naturals. A la tardor, abans de les primeres nevades, tornaven a desfer el camí ramader per a tornar a casa.

En el cas d’Avinyó, es conserva un dels trams més impressionants del camí Ramader.  En aquest punt, podem observar com el camí ramader està flanquejat per dues parets de pedra seca. L’objectiu d’aquestes parets, era el de protegir els camps de cultiu dels animals transhumants. A més, al llarg d’aquest camí, també s’obrien tancats, flanquejats amb pedra seca, per al repòs dels animals transhumants.