/* */

Cal Casals és una antiga fàbrica, avui casa particular, que es troba a la Plaça Vella, dins del poble de Prats de Lluçanès.

Aquest edifici, d’estil Modernista, va ser construït per Pere Arcs, entre el 1883 i el 1886, per a fabricar-hi matalassos. Aquesta fàbrica va funcionar fins el 1953-1954. Anys més tard del seu tancament, aquest edifici va ser comprat per Ramon Casals, i hi va ubicar una fàbrica d’espardenyes.

És un edifici de dimensions considerables, estructurat amb una planta baixa i dos pisos. Podem destacar els merlets que té a la façana principal, els quals li donen un aspecte fortificat.

Tota la façana està feta de pedra treballada. A la planta baixa hi ha tres grans obertures amb arcs rebaixats. A la primera planta, hi ha dos balcons flanquejant una finestra. Les tres obertures d’aquesta planta tenen pilastres i un petit frontó decoratiu. El segon pis té 14 petites arcades de mitja volta, fetes amb obra vista. A més, també utilitza elements de ferro forjat decorats amb motius florals.

Un cop acabada la Guerra Civil, després de l’ocupació franquista de Prats de Lluçanès, el 3 de febrer de 1939, aquest edifici va ser usat per a dir-hi missa. De fet, durant els primers mesos d’ocupació franquista de Prats de Lluçanès, es va haver de reparar l’església, de Sant Vicenç, dels desperfectes soferts durant la Guerra. Mentre es reformava l’església parroquial, es va usar unes sales de la planta baixa d’aquest edifici, per a poder-hi celebrar diferents actes litúrgics.