/* */

La Cadira d’en Galceran és una formació geològica que pren forma de cadira. Aquest monument es troba a la Costa de Sant Sebastià, al costat de Prats de Lluçanès, dins del terme municipal de Lluçà. Un tret curiós d’aquesta roca, és el gravat d’un pal i dues esferes que té.

Aquesta formació geològica es coneix com a Cadira d’en Galceran. Porta el nom de Josep Galceran, veí de Prats de Lluçanès, ja que, suposadament, va morir en aquest indret el 1840.

Josep Galceran era veí de Prats de Lluçanès. El 5 d’agost de 1833, Josep Galceran va liderar un alçament, junt amb 50 homes més, clamant a Carles V com a nou rei Espanyol. Aquest acte va donar l’inici de la Primera Guerra Carlina, (1833-1840), a Catalunya.

Josep Galceran va ser un cabdill carlí, i va actuar, sobretot, a la Catalunya Central. Cap al 1840, Josep Galceran va ser ferit, a la Cadira d’en Galceran, mentre observava els combats que hi havia a la Vall de Merlès. Molts historiadors diuen que, degut a les ferides, Josep Galceran va morir en aquest indret. Val a dir, per això, que el 1840, després que l’exèrcit Carlí perdés la Guerra, va traspassar la frontera amb França junt amb els seus dos fills.