/* */

La Basílica de Santa Maria està situada a la plaça de Santa Maria s/n, al centre urbà de Mataró, a la comarca del Maresme.

Les primeres notícies documentals conservades d’aquest edifici, es remunten a l’any 1054. Durant el segle XIV, es va construir un edifici d’estil gòtic, i durant el segle XVI es va construir un nou edifici gòtic de tres naus. D’aquest segon edifici gòtic se’n conserven la part inferior del campanar, i els arcs apuntats de les capelles laterals. El 1675 es va fer una ampliació d’aquest edifici, i les obres van durar fins el 1754. La façana actual va ser construïda, al segle XIX, per l’arquitecte Gaietà Simó. Aquest edifici va esdevenir Basílica el 1928.

L’actual basílica de Santa Maria és un edifici entre l’estil barroc i neoclàssic, d’una sola nau coberta per voltes de llunetes, i capelles laterals entre els contraforts.

La façana principal està formada per dos cossos diferents. El cos inferior està dividit per cinc pilars coríntics. El cos superior, hi ha tres sectors, diferenciats per quatre pilars coríntics, i amb una gran rosassa al centre. A la part alta d’aquests dos cossos, hi ha diferents capelles amb escultures a l’interior.

A l’interior dels edificis, als laterals de les naus, hi ha diverses capelles. En podem destacar la capella dels Dolors, decorada i pintada per Antoni Viladomat amb un marcat estil barroc. També podem destacar la capella del Roser, en la qual encara s’hi conserva un retaule barroc d’Antoni Riera Mora (1641 – 1703). Un altre element a destacar, és el retaule de Sant Nicolau, que també és d’estil barroc.

A l’interior de la Basílica de Santa Maria, també hi ha un gran orgue. Aquest va ser construït, el 1927, per Gaietà Estadella. Aquest orgue va ser restaurat, el 1974, per Georges Lhote i Gabriel Blancafort.

Durant la Guerra Civil Espanyola, aquesta església va ser saquejada i incendiada, i molts dels elements barrocs que hi havia al seu interior, van quedar destruïts.